Retseptinurk..

Retseptid pärinevad Jane Komussari "Beebitoitude kokaraamatust",   järjestust muudan endale käepärasemaks.. ehk siis vanuse järgi, mitte tooraine gruppidest lähtuvalt..

Nimetatud raamat alustab 4 kuusele magusate puuviljade andmist. Mina üritasin enne ikka teisi asju ära proovida ning alustasin suvikõrvitsast, kõrvitsast, kartulist, porgandist, avokaadost, lillkapsast ning alles siis pakkusin õuna. Lisatoidu proovimist alustasime pisut enne viiendat kuud. Öeldakse ju ka, et kui esimeste maitsetena magusat anda, võib hiljem juhtuda, et ka lihaamps tuleb õunaga ära petta.. Ehk siis mõtlemisainet..

4 KUUD

Keeduõun/ Keedupirn  *
  • 1 õun/ pirn
  • vett
Koori õun, puhasta, tükelda. Pane potti nii palju vett, et tükid oleksid kaetud. Keeda pehmeks ja püreesta.

 Ahjuõun  *
  • 1 õun
  • vett
Lõika tervest õunast südamik välja, õuna ära koori. Aseta õun, tühimik ülespoole, küpsetusvormi ja lisa nii palju vett, et õun oleks ~2cm kaetud. 
Küpseta 200 kraadi juures ~30 minutit, kuni õun on pehme. Vajadusel lisa vett.
(Alates 8. elukuust torka õunale enne ahjupanemist südamikku tükike taluvõid, pärast raputa peale kaneeli ja muskaatpähklit.)

 Ahjupirn  *
  • 1 pirn
  • vett
Lõika pirn pooleks, eemalda südamik. Vala ahjuvormi 2cm jagu vett ning aseta pirnipoolikud vette. Küpseta kraadi juures kuni pehme ( ~25min).

Banaanipüree  *
  • 1 banaan
Koori banaan ning suru kahvliga peeneks või püreesta masinaga. Soovi korral lisa rinnapiima või piimasegu. 
(Mina olen lisanud lihtsalt sörtsuke keedetud vette, et pisud vedelam oleks).

Keeduploom  *
  • ploome
  • vett
Pese ploomid harjaga, aseta keevasse vette ja keeda pehmeks ~10 minutit. Seejärel tõsta ploomid külma vette ning libista koor maha. Lõika puuviljad pooleks ning eemalda kivid. Püreesta viljaliha, soovi korral lisa keeduvedelikku.

Ahjuploom  *
  • ploome
  • vett
Lõika ploomid pooleks, eemalda kivid, aseta lõikepind allpool ahjuvormi. Lisa nii palju vett, et ploomid oleksid osaliselt kaetud. Küpsetan200 kraadi juures pehmeks, kuni koor hakkab kibrutama.

6 KUUD

Pruuni riisi puder  *
  • 4 sl jahvatatud pruuni riisi
  • 300 ml vett
Kaerahelbepuder  *
  • 4 sl jahvatatud kaerahelbeid
  • 200 ml vett
Tatrapuder  *
  •  4 sl jahvatatud tatart
  • 250ml vett
Lase vesi keema, keera kuumus madalamaks. Puista vette jahvatatud teravili ning keeda pidevalt segades (vispeldades) 10 min. Vajadusel lisa vett.


Hirsipuder  *
  • 4 sl hirssi
  • 300 ml vett
 Aseta hirss kaussi, vala peale kuum vesi ja lase 1-2 minutit seista. Eemalda pealekerkinud mustad tükid, kurna sõelaga vesi välja, soovi korral korda veelkord. Lisa hirss keevasse vette, keera muumus madalamaks ning lase aeg-ajalt segades valmida 15-20 min, kuni pehme.
(8 kuuselt sega sisse tükike taluvõid)

Ahjukõrvits  *
  • 1 poolik või terve kõrvits
  • vett
 Eemalda kõrvitsal seemned. Vala ahjuvormi põhja ~3 cm jagu vett ning aseta kõrvitsapooli(ud) vette, õõnsus allpool. Küpseta 200 kraadises ahjus 40 minutit või kuni koor hakkab kibrutama ning tundub noaga katsudes pehme. Jälgi vahepeal veetaset, vajadusel lisa vett.
Eemalda viljaliha ning püreesta. Soovi korral lisa järelejäänud vedelikku. Ülejäänud vedelik külmuta kuubikuteks ning kasuta ära putrude vedeldamiseks.
(Vanema beeni jaoks hõõru kõrvitsa sisemusse natuke taluvõid ja kaneeli ja/või muskaatpähklit ning küpseta.)

Keedukõrvits  *
  • sobiva suurusega tükk kõrvitsat
  • vett
Koori kõrvits, eemalda seemned ning tükelda viljaliha. Kalla kuubikud keevasse vette, pane potile kaas peale ning keeda nõrgl kuumusel ~15 minutit või kuni kõrvits on pehme. Püreesta.
*Ära keeda kõrvitsat liiga kaua, kaotab oma toiteväärtuse!

Porgandipüree  *
  • 1 porgand
  • vett
Koori, tükelda porgand. Pane tükid vähesesse vette ning keeda pehmeks. Püreesta.
Vajadusel lisa rinnapiima või piimasegu. 
(8 kuusele võid lisada tükikese taluvõid. Vanema beebi jaoks võid lõigata porgandi pikuti pooleks, maitsestada küüslaugupulbri ja basiilikuga, valada ahjuvormi väheke oliivõli ning küpsetada 180 kraadi juures, kuni on pehme ~45 minutit.)
 *Ära lisa porgandikeeduvedelikku! 

Kartulipüree  *
  • 1 kartul
  • vett
Koori kartul, lõikaväikesteks kuubikuteks. Pane need koos veega potti, lase keema tõusta, keera kuumust vähemaks ning keeda pehmeks. Püreesta. Lisa rinnapiima või piimasegu. 
(al. 8. kuust lisa tükike taluvõid)

Lillkapsapüree  *
  • 1 lillkapsas
  • vett
Pese lillkapsas jaheda jooksva vee all. Eemalda rohelised lehed, lõika ära vars ning jaota õisikud väiksemateks osadeks. Lisa õisikud ja soovi korral ka varretükid keevasse vette ning keeda ~10 minutit. Kurna ja püreesta.

Hernepüree  *
  • värskeid herneid
  • vett
Eemalda herned kaunast. Pane potti ning lisa nii palju vett, et herned oleksid kaetud. Keeda mõni minut. Pehmeks keenud herned püreesta või suru läbi sõela ja lisa rinnapiima või piimasegu. 


Valge peakapsa püree  *
  • 1 kapsas
  • vett
Tükelda kapsas peenteks ribadeks ja keeda pehmeks. Püreesta.

Suvikõrvitsapüree  *
  • 1 suvikõrvits
  • vett
Koori suvikõrvits ja viiluta või lõika kuubikuteks. Pane potti, vala peale piisavalt vett ning keeda mõni minut, kuni köögivili on pehme. Püreesta. Vajadusel lisa keeduvedelikku. (Üldiselt ei ole vaja, pigem tükid korralikult kurnata enne püreestamist)
(Peale 8. kuud ei ole enam vaja suvikõrvitsat koorida, külla aga hoolikalt pesta köögiviljaharjaga.)

Brokolipüree  *
  • 1 brokoli ehk spargelkapsas
  • vett
Pese brokoli jooksva külma vee all. Lõika vars ära ning jaota õisikud väiksemateks osadeks. Lisa tükid keevasse vette ning keeda mõni minut, kuni pehme. Kurna ning püreesta.
*Vältimaks naljakat lõhna ning halba maitset, ära keeda liiga kaua!

Lihtne kanapuljong  *
  • 2 kanakoiba
  • 1 l vett 1 mugulsibul
Pane kanakoivad potti, lisa külm vesi ja sibul. Aja vesi keema, koori vaht, vähenda kuumust ja keeda kaane all 1,5h. Jahuta puljong ning kurna läbi sõela. Säilitamiseks vala sobiva suurusega anumatesse ja säilita sügavkülmas. Valmiskeedetud puljongit saab kasutada erinevate toitude valmistamiseks.


Lihtne köögiviljapuljong  *
  • hakitud juursellerit
  • 2 suurt porgandit
  • 2 väikest sibulat
  • 1 loorberileht
  • 2-3 tl hakitud värsket peterselli
  • 1 l vett
Pane kooritud ja tükeldatud köögiviljad potti ning lisa maitseained ja külm vesi. Aja vesi keema, vähenda kuumust ning keeda kaane all 20-25 minutit. Jahuta ja kurna läbi sõela.
Säilita sügavkülmas.

Keedulihapüree  *
  •  väike kogus taist sea-, looma- või kanaliha
  • vett
Tükelda liha väikesteks kuubikuteks. Eemalda nähtav rasv. Aseta tükid potti ja vala peale nii palju vett, et kuubikud oleksid kaetud. Lase keema, eemalda vahukulbiga vaht või pese lihatükid sooja vee all ja aseta tagasi potti uude vette. Keeda, kuni liha on pehme. Püreesta. Sobiva tekstuuri saamiseks lisa keeduvedelikku.
(Vanemale beebile lõika liha lihtsalt suupärasteks tükkideks. Keeduvedelik säilita sügavkülmas, saad kasutada teiste toitude valmistamisel.)

Püree kuivatatud ploomidest
  • kuivatatud ploome
  • vett
Aja vesi keema ja lisa kuivatatud ploomid.  Keera kuumus nulli, jäta pott pliidile ning lase ploomidel ~15 minutit paisuda. Püreesta, lisades keeduvedelikku.

Keeduaprikoos/ -virsik
  • 1 aprikoos
  • vett
Pane aprikoos keevasse vette ja lase keeda 5-10 minutit, kuni vili on pehme. Siis tõsta aprikoos korraks külma vette ning tõmba koor maha. Lõika puuvili pooleks ja eemalda kivi. 
*Säilita värskeid vilju külmikus!

Ahjuaprikoos/ -virsik tee nii nagu ahjuploomid.

Avokaadopüree
  • 1 avokaado
Lõika avokaado pikuti ümber kivi pooleks ja keera lahti, eemalda kivi. Kraabi lusikaga viljaliha välja ja suru kahvliga mõnusaks võiseks massiks.

Püree kuivatatud aprikoosidest
  • 90g kuivatatud aprikoose
  • 100 ml vett või naturaalset õunamahla( või pooleks)
Aja vedelik ja aprikoosid keema, Keera kuumust vähemaks ning keeda veel 15 minutit, kuni aprikoosid on pehmed. Püreesta.


Mustikapüree
  • 125 ml värskeid mustikaid
  • 400 ml vett
 Aja vesi potis keema. Vajadusel loputa mustikaid külma veega. Kui vesi keeb, lisa mustikad ning keeda nõrgal kuumusel 10-15 minutit või kuni mahlad hakkavad välja tulema. Kurna mustikad ja säilita keeduvedelik. Sõltuvalt beebi vanusest suru mustikad läbi väikeste aukudega sõela või püreesta masinaga. Keeduvedelik hoia alles, sügavkülmuta ning kasuta putrude valmistamisel.
  
Kõrvitsa-kaerahelbepuder  *
  • 2sl jahvatatud kaerahelbeid
  • 100 ml vett
  • 4sl kõrvitsapüreed
  • kaneeli
Lase vesi keema, keera kuumust vähemaks, puista vette kaerahelbed ning keeda pidevalt vispeldades 10 minutit. Seejärel sega hulka kõrvitsapüree ning vanema beebi puhul ka kaneel. Kuumuta läbi, serveeri soojalt.

Riisi-pirni-kõrvitsapuder  *
  • 4 sl jahvatatud riisi
  • 300ml vett
  • 1 pirn
  • 4 sl kõrvitsapüreed  
Aja vesi keema. Keera kuumust vähemaks, puista vette jahvatatud riis ja kooritud, puhastatud ja riivitud pirn ning keeda pidevalt vispeldades 10 minutit. Seejärel sega hulka kõrvitsapüree. Sega läbi, serveeri soojalt.

Mustika-virsiku-kaerahelbepuder  *
  • 125 ml värskeid või külmutatud mustikaid
  • 1 virsik
  • 4 sl kaerahelbeid
  • 175 ml vett
Koori virsik, eemalda kivi ja lõika viljaliha väikesteks tükkideks. Aseta virsik, mustikad ja kaerahelbed vette ning lase keema. Vähenda kuumust ja lase vaikselt keeda 15 minutit. Seejärel suru virsikud ja mustikad aukudega pudrunuiaga läbi, keera kuumus maha ning lase veel 5 minutit haududa. Sega aeg-ajalt. Vajadusel püreesta.

Kaerahelbemüsli  *
  • 2 sl kaerahelbeid
  • 125 ml vett
  • 1 pirn
  • 5 kuivatatud aprikoosi
Pane kaerahelbed vette, lase keema, vähenda kuunust ja keeda 10 minutit. Lase kergelt jahtuda.
Koori, puhasta ja tükelda pirn. Tõsta tükid vähesesse vette, lase keema, vähenda kuumust ja keed apirn pehmeks. tõsta vahukulbiga pirn veest välja ja tõsta aprikoosid asemele. Keera kuumus kõige madalamaks ning lase aprikoosidel pehmeneda ~15 minutit. Püreesta kõik koos.

Riisi-mustikapuder  *
  • 2 sl jahvatatud pruuni riisi
  • 60 ml mustikaid
  • 125 ml vett
Aja vesi keema, Kalla sinna mustikad ning keeda madalal kuumusel 10 minutit või kuni mahl hakkab marjadest välja jooksma. Tõsta mustikad vahukulbi abil veest välja. Lisa samasse vette riisipulber ning keeda pidevalt vispeldades nõrgal tulel 10 minutit. Suru mustikad läbi väikese sõela ning sega riisipudru hulka.

Kirsi-hirsipuder  *
  • 4 sl hirssi
  • 10 kivideta kirssi
  • 400 ml vett
Loputa hirss kuumas vees läbi, eemalda mustad tükid. Lase vesi keema, lisa hirss ja kirsid, vähenda kuumust ning hauta 20 minutit, kuni hirss ja kirsid on valmis.
Vastavalt beebi vanusele püreesta või serveeri putru nii nagu see on. 

"Avokaadomuda"  *
  • 1 sl avokaadopüreed
  • 1 sl mustikapüreed
  • 1 sl virsikupüreed  
Sega kõik kokku ja serveeri.

Banaani-avokaadopüree  *
  • 1 sl avokaadopüreed
  • 1 sl banaanipüreed
Sega kokku ja serveeri. Aastasele lapsele lisa 1 sl maitsestamata jogurtit ja näpuotsatäis muskaatpähklit ning suurenda kogust.

Õuna-virsiku-banaanipüree  *
  • 1 virsik
  • 1 õun
  • veerand banaani
  • vett
Koori virsik, eemalda kivi ja lõika viljaliha väikesteks tükkideks. Koori, puhasta õun ning tükelda samuti. Keeda mõlemad puuviljad nõrgal kuumusel väheses vees pehmeks. Püreesta. Sobiva koguse püree hulka lisa kooritud ja kahvliga läbisurutud banaan. Ülejäänud virsiku-õunapüree säilita külmikus ja kasuta järgmisel toidukorral.

Ploomi-õunapüree  *
  • 1 sl ploomipüreed
  • 1 sl õunapüreed
Sega püreed kokku ning serveeri koos putrudega või vanema lapse puhul maitsestamata jogurtiga.

Õuna-mustikapüree  *
  • 1 õun
  • 100 ml värskeid või külmutatud mustikaid
  • 250 ml vett
Lase vesi keema. Koori, puhasta, tükelda õun. Lisa õunatükid ja mustikad keevasse vette, keera kuumust vähemaks ja keeda 15 minutit. Suru mass kahvliga läbi või püreesta masinaga. 

Köögiviljapüree pirtsakale beebile   *
  •  1 porgand
  • 2 ploomi
  • 1 sl värskeid või külmutatud herneid
Koori, tükelda porgand. Aseta vähesesse keevasse vette ning keeda ~20 minutiga pehmeks. 10 minutit enne valmimist lisa herned ja kooritud, puhastatud ning tükeldatud ploomid. Püreesta.    

8 KUUD

Odrakruubipuder  *
  • 4 sl jahvatatud odrakruupi
  • 250 ml vett
 Lase vesi keema, keera kuumus vähemaks, puista vette jahvatatud teravili ning keeda pidevalt vispeldades 10 minutit. Vajadusel lisa vett.

 Mannapuder  *
  • 2 sl mannat
  • 240 ml vett või vett ja piima pooleks
  • võid 
Aja vesi keema. Keera kuunust vähemaks ja lisa vähehaaval manna, sega hoolega. Aeg-ajalt segades keeda puder paraja paksuseni. Lisa või.
*Ära anna lapsele mannaputru sageli, eelista muid teravilju!

Kiivipüree  *
  • 1 kiivi
Koori kiivi ja suru läbi väikeste aukudega sõela, et eraldada pisikesed mustad seemned. (Vanemale beebile võib pakkuda koos seemnetega.)

Mangopüree  *
  • 1 mango
Lõika mango pikuti ümber kivi pooleks, eemalda kovi ja koor ning lõika viljaliha väikesteks tükkideks. Püreesta. Vajadusel lisa rinnapiima või piimasegu.

Jõhvikapüree  *
  •  450 ml jõhvikaid
  • 250 ml vett
Aja vesi keema, lisa jõhvikad. Keera kuumust vähemaks ja keeda ~15 minutit. Kui jõhvikad on pinnale kerkinud, keeda veel mõni minut, kuni koored on marjadest lahti löönud. Kurna jõhvikad sõelal või tõsta vahukulbiga veest välja. Sõltuvalt beebi vanusest suru marjad läbi sõela, püreesta masinaga või paku näputoiduna.
*Enne kui kipud jõhvika head haput maitset alahindama ja magustama, proovi järele, võib-olla su tita hoopis armastab seda mõnusat hapusust. Suhkrut lisa siis, kui laps ilma kohe üldse ei taha.

  
Ahjulihapüree  *
  • 200-500g taist sea-, looma- või kanaliha
  • maitseaineid
  • soovi korral köögivilju
Eemalda rasv. Maitsesta liha oma äranägemise järgi ja aseta küpsetuskotti. Soovi korral lisa köögivilju ning sulge kott hoolikalt. Lõika koti peale väike auk, et õhk küpsemisel välja saaks. Küpseta sõltuvalt liha suurusest 40-60 minutit või kauem. Püreesta või paku tükeldatuna.

Kala  * Kala võid valmistada nii keetes, aurutades kui ka ahjus küpsetades.

Köögiviljadega ahvenafilee  *
  • 4 väikest ahvenafileed
  • 1 kartul
  • 1 porgand
  • peotäis herneid
  • tükike taluvõid
Tõsta ahvenafilee, väikesed kartuli- ja porganditükid ning herned läbipaistvasse küpsetuskotti. Lisa tükike taluvõid. Kinnita kott ning torka peale paar väikest auku, et õhk saaks välja küpsemisel. Küpseta 200 kraadi juures 20-30 minutit, kuni köögiviljad pehmed. Suru kahvliga lapse jaos sobivateks tükkideks.

Keedetud munakollane
  • 1 muna
  • vett
Pane toores muna külma vette, lase keema ja keeda madalal kuumusel 8-10 minutit. Koori muna, lõoka pooleks ja võta munakollane välja. Suru kahvliga peeneks. Soovi korral lisa rinnapiima või piimasegu.
*Lisa purustatud munakollast erinevatele putrudele, püreedele.

Loomalihapuljong  *
  • 1 kg kondiga loomaliga
  • 0,5 kg kondita loomaliha
  • 3,5 l vett
  • 3 porgandit
  • 2 sellerivart
  • 2 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 loorberilehte
  • kuivatatud basiilikut
  • peterselli
  • 2 sl paprikapulbrit
  • näpuotsatäis jahvatatud musta pipart
Eemalda lihalt rasv. Aseta kõik ained suures keedupotis vette ja lase keema tõusta. Riisu vahukulbiga vaht. Keera tuli kõige nõrgemaks ning lase vaikselt haududa 2,5h. Vahepeal eemalda vahtu ja vajadusel lisa vett. Kurna vedelik kaussi ja lase maha jahtuda. Eemalda pealetekkinud rasv lusikaga.
*Puljongist järelejäänud liha ja köögiviljad aseta sõelale ja loputa jaheda veega läbi, eemaldades niimoodi üleliigse rasva ja maitseained. Püreesta.

Kanapuljong  *
  • 1,5 kg kanakoibi
  • 4 porgandit
  • 2 sellerivart
  • 1 sibul
  • näpuotsatäis pipart
  • 4 värskelt rebitud petersellilehte
  • 3 l vett
Eelkuumuta ahi 230 kraadini. Pese kanakoivad külma vee all ja aseta ahjuvormi. Küpseta ahjus ~20 minutit, kuni üks pool on pruun. Pööra koivad teistpidi, lisa vormi puhastatud ja 5 cm tükkideks lõigatud porgand, seller ning keskmisteks tükkideks lõigatud sibul. Küpseta veel 20 minutit, kuni köögiviljad ja kana on kergelt pruunistunud.
Eemalda kana ja köögiviljad vormist ja tõsta need suurde potti. Kuumale ahjuvormile vala natuke vett ja sega hästi läbi, kuni pruune tükke enam pole. Vala saadud vedelik kanale ja köögiviljadele. Lisa pipar, tükkideks rebitud petersell ja külm vesi. Aja vesi keskmisel tulel keema, keera kuumust vähemaks, kata pott osaliselt kaanega ja lase madalal tulel keeda ~1,5 h. Aeg-ajalt eemalda vahtu. Kui on valmis, võta pott tulelt ning lase kergelt jahtuda.
Kurna vedelik ettevaatlikult läbi sõela kaussi või potti. Kata see kaanega ning lase seista üleöö. Järgmisel hommikul eemalda lusikaga kogu nähtav rasv. Kasuta puljongit kohe või sügavkülmuta.

 10 KUUD

Sparglipüree *

Spinatipüree *

Keedukaalika-/-naeripüree *

Ahjukaalika- või ahjunaeripüree *

Peedipüree *
  • 1 peet
  • vett
Puhasta peet köögiviljaharjaga. Lisa potti nii palju vett, et peet oleks kaetud. Keeda pehmeks ja püreesta.
!!! Ära lisa peedikeeduvedelikku! 

Virsiku-kaerahelberoog *
  • 8 virsikut
  • 125ml kiirkaerahelbeid
  • 1/3 tl kaneeli
  • 0,25 tl peenestatud muskaatpähklit
  • 8sl täistera nisujahu
  • 4sl pruuni suhkrut
  • 1 sidruni mahl
  • võid või oliivõli
Eelkuumuta ahi 190 kraadini. Määri 23cm klaasvorm oliivõli või võiga. Koori, puhasta ja tükelda virsik ja laota vormi põhjale. Piserda peale ühest sidrunist sidrunimahl. Lisa kaneeli ja muskaatpähklit.Sega väikses kausis kokku jahu ja suhkur. Murenda juurde u 50g võitükike. Sega hoolega läbi, lisa kaerahelbed ja sega veelkord hästi läbi. Murenda kaerahelbesegu virsikutele. Küpseta 30 minutut või kuni virsikud on pehmed ja kate pealt pruunikas. Serveeri soojalt koos maitsestamata jogurtiga.

Jõhvikakuskuss *
  • 120g kuskussi
  • 200 ml kana- või köögiviljapuljongit
  • näpuotsatäis soola
  • 1 sl oliivõli
  • 0,5 tl värskelt pigistatud sidrunimahla
  • 85ml värskeid või külmutatud jõhvikaid
Valmista kuskuss pakil oleva juhendi järgi, kuid vesi asenda puljongiga, millesse on vajadusel lisatud näpuotsatäis soola, ja lisa jõhvikad. Valmis kuskussist nõruta ülejäänud vedelik sõelal välja. Vala kuskuss kaussi ning lisa õli ja sidrunimahl. Sega hästi läbi, serveeri kohe.

Pasta-köögiviljalõuna
  • 200g pastatooteid
  • vett
  • 100g shampinjone
  • 1 suur sibul
  • 200g brokkoliõisikuid
  • 1 keskmine roheline suvikõrvits
  • 2 sl riivjuustu
  • punet, basiilikut
  • oliivõli
Keeda pasta. Ajal, mil see valmib, pruunista viilutatud šampinjone ja sibulat keskmisel tulel 1 tl õlis umbes 5 minutit. Vala väiksesse potti 2,5cm jagu vett ning lase keema. Lisa väiksemateks tükkideks lõigatud brokkoliõisikud ja viilutatud suvikõrvits. Kata kaanega ning auruta 2-3 minutit. Vala köögiviljad kurnatud pastale ja sega läbi. Puista üle riivjuustuga ja maitserohelisega. Lase juustul paar minutit sulada. Serveeri soojalt.

Tatrapilaff *
  • 100ml tatart
  • 150g isetehtud hakkliha
  • 1 sl hakitud sibulat
  • 1 riivitud porgand
  • oliivõli
  • 500ml vett
  • 3 kuivatatud ploomi
Pruunista hakkliha ja sibul pannil 1 sl õlis. Lisa riivitudporgand ja kuumuta läbi. Vala valmis segu keedupotti. Nüüd pruunista pannil 0,5 sl õlis tarart 2-3 minutit, lisa hakkliha-porgandi segule. Kalla juurde vesi, lase keema, keera tuli madalamaks ning hauta 25-30 minutit või kuni tatar on pehme ja vesi aurustunud. Vala ploomis vähesesse kuuma vette ning lase paistuda u 15 minutit, pureesta ja lisa pilafile.sega kõik läbi. 
NB! sama massi võid kasutada ka kotlettide tegemisel. Selleks lisa 1 munakollane ja 1 sl nisukliisid. Jäta ploomid välja. Vormi küpsetuspaberile, küpseta ahjus 180 kraadi juures 30 minutit.
  

 

 

 


  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar